Vi är grottmän som bor i rika gruvor

Jag tänker på gruvor som något som innehåller mycket av sådant vi kallar naturresurser, så som järnmaln, som vi bygger skyskrapor, köksutrustning, element, hus, gardinstänger, mobiler, handtag, cyklar, stolar, listan är lång. Naturresurser är något av planeten given som vi kan använda för att skapa saker. De många sätt människan lärt sig göra om saker på, och hur många olika saker vi kan skapa är förundransvärt.
 
Människan som art har varit väldigt innovativ. Jag har sett exempel på kreativitet och uppfinningsrikedom på många ställen. På vissa ställen tycks varje människan, vilken person som helst, oavsett ålder och kön och grupp, besitta denna förmåga att skapa. Bland mina resmål har nog vietnameserna varit dem som praktiserar denna mentala resurs till störst utsträckning. Deras finurlighet är imponerande.
 
Med risk för att vända ett ont öga mot vår - västerlänningarnas, nordlänningarnas - skulle jag säga att den kreativa kulturen nästan håller på att försvinna, generellt sätt. Jag känner många pyssliga människor, som är bra på att ta tillvara, men jag är också medveten om att dessa människor inte är de vanligaste i samhället. Tror det har att göra med vårt välstånd. Fattigdom är en sporre till att använda sina tillhörigheter väl.
 
Försvinner fattigdomen försvinner tillstymmelserna till att återanvända och använda vad än en har i boendet och även stressen att göra så. Det ersätts med förmågan att byta ut gamla saker mot nya. Vi köper mer och slänger mer. Det kostar mer att reparera saker än att köpa nytt ibland. Det är sjukt och det borde ändras. En kan inte nog betona faktumet att vi bor på en planet med begränsade råvaror. 
 
Så om ni inte tänker återanvända och förvandla och omvandla och pyssla ihop och snickra ihop och sy om och sy in och förnya, eller något av det, så ska ni i alla fall veta att ni sitter på så otroligt mycket resurser för andra att göra så. I denna delen av världen kan det gott vara en hobby och ett tidsfördriv, det finns organisationer där människor med handikapp får kreativt skapa nytt ut gammalt.
 
Och så finns det de som är beronde av alla resurser. Och det kommer vi alla bli eventuellt. Om vi fortsätter använda upp det planeten har givit oss. Då måste vi alla återigen lära oss att dela och återanvända. Tills dess, så får vi inte glömma att det är samma verklighet vi lever i, och se till att vi inte sitter som överdrivna samlare och grottmänniskor (i den fördummande mening vi brukar se dem i) på dessa ådror av resurser.
 
Vi har extraherat och urlakat delar av jorden, med skada på ekosystem, och satt dessa delar i omlopp med våra ekonomiska vindar. Tänk på det du har hemma som resurser till människans användning och daliga konsumption. Skicka dem vidare upp i luften, sprid ut dem, försök se till att de återanvänds. Återvinn återvinn återvinn. Metall blir burkar och folie.
 
Om inte du kan trolla med kreativitetens magi, se till att någon eller något annat gör det. (Här har vi ju ändå hjälp av flertalet företag som kan konsten att skapa nytt av gammalt). Kanske är det bra att vi är ytliga på detta plan. Se till att ta vara på det vi har över jordskorpan i vindarna, och låta det som ligger därunder bero. Tills vi hittar ett sätt för våra produkter att åter bliva jord.
 
Allmänt | Humanekologi | |
Upp