You got a good body, Body Shop, so put it on me.

Min lillasyster och jag hade en kort diskussion för kanske en månad sen. Jag har gått och blivit anti allt som går mot naturen. Eller den naturliga naturen, innan människan började förpesta den. Allt vad vi tär på och förstör, är inte vårt att påverka. Inte till den graden vi gör. Människan är ett del av ett ekosystem. Inte härskaren eller skaparen av denna planet. Dumma människor. Älskar individer, men människosläktet är en levande pest. Eller hur, bästisar?
 
Ni får ursäkta mig om jag inte köper lika många presenter till er, och om de presenter ni får är köpta second hand, målade, skrivna, bakade eller upplevelser (eftersom de har ofta mindre miljöpåverkan och är nog det som ger oss mest personligen, ifall det inte är en symbolisk eller avgörande pryl).Det har blivit mer personligt också. Hellre skriver jag ett kort med lovord till födelsedagsgrisen, som jag får en hård kram för och sedan ser stå i bokhyllan i framtiden :)), än ger ännu en parfym till någon som har flera hemma.
 
Och om jag köper nytt ska det vara bra, ur något perspektiv i alla fall. Låt det vara ekologiskt, organiskt, etiskt producerat eller stödjande mot någon givande organisation. Jag börjar hitta fler och fler affärer som har tänkt till extra mycket på bakgrunden till produkterna ni säljer. Och ja, ni får hellre en dyr rättvisemärkt chokladkaka än en marabou. Eller en handsydd väska med coola mönster som en mormor i Chile har sytt, och hon får en större del av intäckterna för väskan.
 
Det är mitt tänk. Jag föddes inte för att förstöra världen, och det gjorde inte du heller. Vi föddes väl för att våra överlevnadsmekanismer är primitiva och vill att vår släkt ska överleva. Sex är nice, det är en del av det. Och sedan får vi ungar på det. Det var bra för arten. Men det går väl lite för bra? Och nu köper vi födelsedagspresenter till varandra. Massor. Och där får gärna andra mindre anseeda djurarter spela in. Sminket vi ska kludda på oss, kan vi kludda på något annat när det fortfarande ger utslag och andra reaktioner.
 
Idag köpte jag några varor till mig själv. Blev medlem på Body Shop igen, kostar 100 kr, men det är det värt. En säregen butik i det avseendet att det är mot djurplågeri. Weird. Och min lillsyster tyckte inte att det skulle spela någon roll för att Body Shop ägs av L'Oreal och L'Oreal är normal och massproducerade och testar massvis på små djur. Men butikbiträdet sa att B S fortfarande var självständigt och skulle inte påverkas av den nya (sen 2006) ägaren.
 
Och det måste ju sända någon signal, om man stödjer en gren (Body Shop) av en stort företag (L'oreal). Desto mer den grenen tar in i dolla dolla bills desto större måste den bli. Och om multiföretaget skulle se detta och veta att det säljer kanske den börjar producera mer i den (etiska) stilen (Varför inte, det drar ju in storkosingen...!). Pengar är makt, brukar man säga, men som konsument som del i producerandet av produkter, är våra pengar det som ger produkterna liv. Våra pengar är support.
 
Watch where you put your greens - watch what you support. Pls. För att individer är vackra människor. Min syster Fina är en vacker människa, men tusen Finor (som köper sitt smink djurtestar) är djurplågor. Fina skulle aldrig plåga djur, eller? Nej! Tillsammans är alla vi vackra människor så groteskt fula. Det är illamående-framkallande.
 
Och jag köper skitprodukter på rea. Hårfärg och vax idag. Men jag tänker att om det säljs på rea så får inte produkten samma support och det genererar inte mer efterfrågan, eftersom det inte säljts direkt! Tänker jag fel? Är jättetacksam för tillrättavisande här. Säg till. Jag ska läsa på mer också. Till mitt försvar konsumerar jag mycket färre produkter än många andra människor. Och tar hand om de jag har (de försvinner inte, de råkar inte slängas, de slits inte ner lika mycket, och jag sminkar mig inte varje dag).

Så vackra människor, vad sägs som att inte vara lika fula tillsammans? Vi kan sminka oss med Body Shop-smink. Inte ens det är optimalt (även om de har produkter som är till 98% ekologiska och stödjer små gulligare producenter runt om i världen), men det kanske gör oss finare inför världen. Gentemot världen själsligt och biologiskt, inte utseendemässigt. Ni har väl fattat att det ligger mer i det än så?
 
| | Kommentera |
Upp